Tremolomunspel i moll och dur

Jag gjorde en video där jag spelar en finsk vals och pratar lite om tremolomunspel stämda i moll tillsammans med durparallellen, i det här fallet E harmonisk moll och G dur.

Jag har inte varit så förtjust i tremolomunspel förut men efter ett besök i Finland hos Jouko Kyhällä för ett och ett halvt år sedan blev jag mer eller mindre omvänd, inte minst när jag fick prova de moll/dur-stämda spelen. För egen del tycker jag att det blir bäst om man stämmer om munspelen till ett torrare tremolo än Hohner använder, det är också bra att ändra finstämningen så att vissa toner (som till exempel kvarten i skalan) inte blir alltför låga.

Om du vill ha ett liknande spel är det möjligt att bygga ihop och stämma om från ett eller flera Echo-munspel i dur, de flesta av dessa tillverkas inte längre så det gäller att jaga rätt på de mer ovanliga tonarterna. Em/G är enklast att göra eftersom det räcker med delarna från ett 24-håls C/G-munspel (den allra vanligaste Echo-modellen och den enda som fortfarande tillverkas), men jag har även gjort ett Gm/Bb, Dm/F, Am/C och skulle kunna göra ett F#m/A. Skicka ett mejl till mig om du vill veta priser och mer detaljer.

 

1 May 2020