Reparation av munspel


Har du ett munspel med någon ton som krånglar eller ett spel som legat länge och behöver en översyn. Då får du gärna skicka eller lämna det till mig för reparation och stämning.

Tycker inte du att det är vansinnigt att man ska behöva köpa ett helt nytt munspel bara för att en enda ton slutat fungera? Skulle du kasta bort en gitarr eller en fiol bara för att en sträng gått sönder?

 

Är mitt munspel värt att reparera?

Det beror på skicket och vilken kvalitet det är på tillverkningen. Det händer tyvärr ofta att jag får in munspel som är rostiga eller där nästan alla toner är trasiga och då är det förstås inte lönt att reparera. Däremot går det att beställa in reservdelar till många modeller.

 

Hur ofta behöver man stämma ett munspel?

Det beror på många olika faktorer som vilka krav du som musiker ställer samt hur mycket munspelet används. Fabriksstämda munspel stämmer nästan aldrig riktigt bra över hela registret, att stämma munspelet ger alltid ett lyft oavsett om det är ett nytt eller gammalt spel.Renoverade munspel till salu

På den här sidan kan du se restaurerade munspel som är till salu.

 Priser - reparationer (uppdaterat jan 2022)

 

Diatoniska munspel

Enkel reparation/stämning (10-håls)
Här ingår rengöring av alla delar, byte av upp till två tungor samt justering av stämningen.
200:-

Byte av ytterligare tungor utöver de första två kostar 35:- per tunga.

Specialjustering
Det finns mycket man kan göra för att göra ett munspel mer lättspelat och underlätta tekniker som overbends m.m. Mejla mig vad du behöver så kan jag komma med ett prisförslag.

 

Kromatiska munspel

Normal service och stämning
Rengöring av alla delar, byte av backventiler och vid behov stötdämpare, planslipning av kammen (om möjligt), byte av upp till två tungor (annars 35:- extra per tunga), stämning till liksvävande A=442 Hz (eller annan önskad stämning).

10-håls 600:-
12-håls 700:-
14-håls 800:-
16-håls 900:-

Extra kostnader kan tillkomma för reparation eller byte av trasiga delar såsom sprucken kam eller trasig knappmekanism. Jag kan även sätta in skruvar istället för spik.

 

Andra typer av munspel

Jag servar även oktavmunspel, tremolomunspel, harmonetta m.m. Mejla mig och berätta vad som behöver fixas så kan jag ge ett prisförslag.

 

Speciella stämningar

Jag har stor erfarenhet av att spela och tillverka munspel med speciella stämningar, hör gärna av dig om du är ute efter en särskild stämning.

 

Frakt

Betalas av kunden. Ofta går det att skicka munspel billigt som ett vanligt brev i ett vadderat kuvert.

 

Gamla munspel kan bidra med reservdelar

Jag arbetar ständigt på att underhålla mitt lager av reservdelar och tungor men jag kan inte alltid garantera att jag har de delar som krävs för att laga alla munspel. Om du har trasiga munspel som kan bidra med reservdelar så tar jag gärna emot dessa, ibland går det även att få rabatt på reparationen om du byter in trasiga munspel. Säg till om du har munspel du vill byta in i samband med en reparation.

 


 
Hur gör jag?

Använd kontaktformuläret nedan eller skicka ett mejl till mig på erland.westerstrom[at]icloud.com och beskriv kort vilket eller vilka munspel du vill skicka in och vad som behöver göras så hör jag av mig så fort jag kan. Det brukar gå bra att skicka munspel som ett brev i ett vadderat kuvert eller liknande.

 

 


(Lämna tom)